Jdi na obsah Jdi na menu
 


Vráž u Berouna 2020

Dne 17. 10. 2020 byl ve Vráži nově osazen
Kříž za oběti a nemocné v čase epidemie koronaviru 
 
 
vraz--14-.jpg
V srpnu tohoto roku mne oslovil jáhen pražské arcidiecéze, pan PhDr. Mgr. Ondřej Mrzílek s dotazem, jestli bych nebyl ochoten pomoci s instalací kříže ve Vráži. Kříž získal darem a chtěl jej umístit na pozemek, který pro tento účel zajistil. Domluvili jsme se na postupu prací a já jsem slíbil, že se pokusím pod kříž sehnat adekvátní podstavec. To se mi také podařilo. Získal jsem svolení od starosty Hudlic a již na konci srpna jsme si mohli sokl vyzvednout. Pochází ze zrušeného hrobu z hudlického hřbitova.
Z podstavce bylo nutné odstranit zbytek litinového kříže, který jsem následně použil při opravě kříže pro Tetín. Samotný sokl bylo nutné před novým použitím opravit. Měl na sobě erodovaná místa a hlavně byl vertikálně prasklý.
V následujících dnech po přivezení podstavce jsem se dal do jeho opravy a domluvil se s panem Mrzílkem na dalším postupu. Rozhodli jsme se ponechat soklu přírodní barvu pro jeho krásný tvar
a také proto, že bude pěkně sladěný s křížem. Podstavec je profilovaný, vyrobený
z kvalitního růžového pískovce.
Po vytyčení  odděleného pozemku  se mohlo přistoupit k samotné instalaci. 
Ráno jsme se sešli v 9:30, naložili podstavec a vyrazili ve složení Ondřej Mrzílek, Pavel Hobza a synové Jan Mrzílek a Filip Hobza směrem na Vráž.
Naši „chlapci“ se dali do terénních úprav a přípravy díry pro umístění soklu. Když byl betonový podklad srovnaný a podstavec na něm usazený, zapustili jsme a upevnili do něj kříž. Celá práce nám netrvala déle než půl druhé hodiny a do kraje shlíží nový kříž. 
Rád bych dodal, že kříž je to opravdu krásný, secesní, a velmi ladí se stejně starým podstavcem.
Jsem velice rád, že jsem mohl pomoci s instalací nového kříže. Přestože je na místě, kde v minulosti žádný nebýval, je velmi citlivě umístěn a vypadá, jako kdyby tu byl od nepaměti.
Historie vždy někde začíná a účast na této akci pro mne byla velmi milá. Takových akcí je velmi málo a o to více si vážím lidí jako je pan Ondřej Mrzílek, díky němuž je pohled do české krajiny zase o něco pěknější.
Velký dík patří také starostovi Pavlu Hubenému; i díky němu jsme mohli tuto instalaci uskutečnit. 
 
 
 Práce, které jsem provedl na soklu:
odstranění zbytku původního litinového kříže
očištění od mechů, lišejníků a znečištění
dočištění kartáčem a drátěným nástavcem pro rozbrus
vyvrtání děr pro zpevnění vertikální praskliny
fixace za pomocí nerezových závitových tyčí a chemické kotvy
vytmelení prasklin a erodovaných děr.
natření konsolidačním prostředkem
 
 
Na kříži provedl opravy pan Mrzílek:
celkové očištění kříže i korpusu Krista
nový nátěr černou barvou
zlacení korpusu a ozdob na kříži
doplnění kříže o ozdobnou konzoli