Jdi na obsah Jdi na menu
 


Křížek Rudná 2019

Dne 2. 5. 2019 byl znovu osazen kříž v Rudnérudna-2019.jpg

Fotografie ve fotogalerii tady.
GPS: 50.037559, 14.241308

Nápad znovu osadit kříž právě na tomto místě nevznikl náhodou, ale dozrával dlouhá léta. Kolem zničeného podstavce po kříži jezdím často. Pracuji totiž v Rudné. Pravda místo pro osazení mne příliš nelákalo, protože jsem se vždycky snažil spíše renovovat kříže v krajině. Neutěšený stav a pocit, že bych měl pro obec, ve  které pracuji, také něco udělat, vyústil v oslovení místního zastupitelstva. To proti znovuosazení kříže nic nenamítalo. Svolení jsem dostal 10. 4. 2019 a dal se do práce.
Nekompletní kříž bez patky jsem koupil na inzerát od člověka z Lysé nad Labem, který jej objevil při vyklízení kůlny v Praze. Kříž byl bez tabulky a Krista – ty jsem dodal ze svých zásob. Kámen pro osazení pochází z Drahelčic. Tady totiž byly kameny dva. V roce 2017 při instalaci kříže pod staletou lípou jsem jeden použil pro instalaci a druhý dostal. Jedná se o kvalitní tvrdý hrubozrnný pískovec. I ten byl potřeba opravit a připravit na instalaci. Na kříži a podstavci jsem provedl následující úkony:
 
Kříž
Vyříznutí kapsy pro osazení nové patky
Výroba a zavaření patky 
Obroušení a očištění celého kříže
Nátěr základní a povrchové barvy
Obroušení postavy Krista a osazení novým nerezovým šroubem
Nátěr postavy základní a povrchovou barvou
Obroušení tabulky 
Nátěr tabulky základní a povrchovou barvou
Nátěr zdobných prvků na tabulce a zhotovení nápisu
 
Podstavec
Odvoz z Drahelčic
Odstranění mechů a lišejníků
Vysekání původní části litinového kříže z kamene
Provrtání skrz kámen na dvou místech
Vysekání kapes pro zahloubení spojovacího materiálu
Výroba 2ks nerezových svorníků M12
Osazení svorníků do podstavce + zpevnění epoxidového pojiva
Vytmelení prasklin a překrytí zahloubení svorníků
Odstranění nerovností, přebroušení celého kamene
Nátěr konsolidačním přípravkem
Odvoz do Rudné 
Osazení na místo
 
Původní sokl
Vykopání původního podstavce
Odvoz zerodovaného podstavce                               
Celá instalace by se nepovedla bez pomoci přátel Jana Franty, Petra Bosáka a jeho syna Františka, kteří pomáhali s transportem a osazením těžkých břemen.
K historii kříže jsem získal informaci od majitelky přilehlé nemovitosti. K původnímu kříži se váže tragická událost. V první polovině dvacátého století tady došlo k neštěstí, při kterém zemřel vnuk vozky taženého povozu. Údajně k nehodě došlo při vyhýbání výmolu na cestě. Vůz sjel do příkopu u cesty a převrhl se. Vnuk při tom vypadl a nešťastnou náhodou jej povoz zavalil. Vozka potom nechal na tomto místě zřídit kříž.
 
Mrzí mne, že z české krajiny mizí kříže, které byly vždy její součástí. Toto je již osmnáctý kříž, který jsem na vlastní náklady zrekonstruoval a s pomocí přátel osadil. Myslím, že tyto drobné památky tvořily po staletí krajinářský prvek i část paměti národa a stojí za to je chránit. Snažím se do činnosti zainteresovat i své potomky, aby měli vztah jak ke krajině, tak i ke kořenům naší kultury a úctu k minulým generacím. 
Děkuji tímto, zejména své manželce a rodině i ostatním, kteří sdílí mé nadšení a díky nimž jsem měl možnost tento kříž vrátit do krajiny.
Pavel Hobza