Jdi na obsah Jdi na menu
 


Křížek Loudilka 2020

loudilka---69-.jpgDne 9. 4.2020 byl znovu osazen kříž poblíž usedlosti Loudilka v katastru obce Hluboš.

Fotografie ve fotogalerii tady.
GPS: 49.7331611N, 14.0151608E

Nápad znovu osadit kříž právě na tomto místě vznikl náhodou, v zimním čase jsme si udělali výlet na Svatou Horu do Příbrami a cestou zpět jsme viděli podstavec bez kříže.  Kříž, který mnou byl pro osazení vybrán, jsem zakoupil spolu s jedním dalším od člověka z Třebíče. Měl je na půdě již od padesátých let, pocházejí ze zrušených hrobů původních německých obyvatel.
O historii umístění původního kříže bohužel nemám žádné zprávy. Našel jsem jej zakreslený již na prvním vojenském mapování (okolo roku 1770). Byl bych moc rád, pokud bych se o něm časem něco dozvěděl. Osazení v čase velikonočním na Zelený čtvrtek bylo vybráno se záměrem alespoň malým skutkem oslavit letošní svátky. Pro kříž jsem zvolil velmi nezvyklý nápis, ten odkazuje na dobu, která nyní velmi rezonuje celou společností. Jsme generace, která doposud nezažila tak veliké změny a omezení, která provázejí opatření zmírňující dopady celosvětové pandemie. Kříž je připomínkou této turbulentní doby a připomíná oběti, které si pandemie vyžádala. Jsou to oběti i z řad lékařů, zdravotních sester a ostatních, kteří stáli v první linii a starali se o životy ostatních.
O opravě kříže si můžete přečíst také v Berounském katolickém zpravodaji.
 
Na kříži a podstavci jsem provedl následující úkony:
Kříž
Demontáž postav a tabulky
Opískování kříže a všech komponentů
Osazení postav a tabulky novými nerezovými šrouby  
Nátěr základní a povrchové barvy
Nátěr postav a tabulky základní a povrchovou barvou 
Nátěr postav stříbrnou barvou
Nátěr zdobných prvků na tabulce a zhotovení nápisu
 
Podstavec
Odstranění původní zalomené patky
Odstranění mechů a lišejníků
Vykopání a očištění spodní části podstavce
Podbetonování, srovnání a sesazení podstavce
Osazení kříže  
Nátěr podstavce                            
S instalací mi velmi pomáhali mí synové. Na místě jsme zjistili přítomnost ještě dalšího kamene, věkem zapuštěného do terénu. Myslel jsem si, že jej použijeme jako schod. Po vykopání a otočení kamene nás mile překvapilo, že se jedná o část původního soklu s barokními prvky. Kámen, ve kterém byl osazený kříž, dle mého názoru k podstavci nepatřil, je pozdějšího data, ale i tak se k němu hodil. Oba dva díly jsou z kvalitní žuly ve velmi dobrém stavu. Kameny byly řádně očištěny před svým spasováním. Po osazení jsme celé místo i okolí vyčistili od odpadků. Počasí nám přálo, byl nádherný jarní den a my jsme byli rádi při pohledu na tu velikou změnu, která se udála během necelých dvou hodin práce.              
Mrzí mne, že z české krajiny mizí kříže, které byly vždy její součástí. Myslím, že tyto drobné památky, které tvořily po staletí krajinářský prvek, i část paměti národa stojí za to chránit.
Snažím se do činnosti zainteresovat i své potomky, aby měli vztah jak ke krajině, tak i ke kořenům naší kultury a úctu k minulým generacím. 
Děkuji tímto zejména své manželce a rodině i ostatním, kteří sdílí mé nadšení a díky nimž jsem měl možnost tento kříž vrátit do krajiny.