Jdi na obsah Jdi na menu
 


Borek - Suchom. 2022

Borek - Suchomasty

U svatého Jana

Dne 21. 8. 2022 byl osazen renovovaný kříž na křižovatce mezi Borkem a Suchomasty.

GPS: 49.8888533N, 14.0504981E

Fotografie ve fotogalerii tady

 

3-stara-mapa-po-dedovi-z-r.-1928.jpgK podnětu pro znovuosazení kříže na tomto místě přispěla náhoda. Při vyklízení pozůstalosti se mi dostala do ruky mapa okolí Berouna z roku 1928, která patřila dědovi mé manželky. Dostal ji ve škole při příležitosti desátého výročí Československé republiky.  Mám velmi rád staré mapy a tato byla navíc krásně graficky zpracovaná, začal jsem ji podrobně studovat. K mému překvapení jsem našel značku kříže na místě, kde jsem netušil, že kříž v minulosti byl.

Následovalo dohledávání v dalších mapách. Kříž byl zakreslen také na mapě císařského katastru z roku 1840 a na třetím vojenském mapování. Pohnutky, proč byl kříž na tomto místě vztyčen, či jaký původně byl, však dnes již zřejmě nezjistíme. Zajímavostí je, že na třetím vojenském mapování je zakreslen červeně, což by spíše svědčilo na umístění božích muk na této staré křižovatce. K této možnosti se kloním i z důvodu místního názvu „U svatého Jana“. Dalo by se tedy předpokládat, že byla postavena na počest tohoto světce. Předpokládám, že mohla mít tvar jednoduché výklenkové kapličky.  V mapě z r. 1937 už křížek ani boží muka nejsou. Stejně tak nejsou ve vojenské mapě z r. 1952.

Při místním šetření jsem shledal, že již není jediný pozůstatek po této drobné památce. V katastru jsem zjistil majitele. Tím je obec Suchomasty. Po tomto zjištění jsem poslal dne 7. 6. 2022 mail s dotazem na místní zastupitelstvo, zda by nebyl zájem o obnovu a osazení kříže. Paní starostka mi v srpnu volala a sdělila, že s tímto záměrem souhlasí. Dal jsem se tedy do práce a vybral vhodný kříž k osazení. Zvolil jsem velmi poškozený, ale krásný kříž, který jsem vykoupil z kovošrotu. Původně pocházel z berounského hřbitova. Kříž byl rozlomený na čtyři části, Kristus neměl nohy a nebyla k němu ani tabulka a spodní klečící anděl. Nohy k postavě jsem našel mezi zlomky křížů ve svém depozitu, jen je bylo potřeba upravit. Anděla jsem získal před lety od kamaráda Jiřího Vávry, který jej také vykoupil ze sběrných surovin. Problém byl v tom, že anděl neměl jedno křídlo.  Bylo potřeba ho tedy překreslit a vyrobit (posloužil k tomu starý plát z kamen). Následovala oprava kříže. Ten je opravdu velký a masivní, jeho výška je 220cm. Váha osazeného kříže atakuje 100kg, manipulace s ním byla tedy náročnější.

Podstavec ke kříži jsem získal ze zrušeného hrobu hořovického hřbitova. Sokl tím pádem neskončil na skládce, ale protože je vyroben z kvalitní žuly a jeho stáří je minimálně 100 roků, může při vhodných podmínkách povětrnostních i politických sloužit dalších minimálně 100 let. Jen z něho bylo potřeba před instalací odstranit zalomenou patku. Zanechal jsem na něm záměrně i letitou patinu, aby lépe ladil s místem osazení. Umístit podstavec i kříž mi pomohl kamarád Jan Franta. Sokl byl umístěn 17. 8., kříž jsme upevnili 19. 8. Z důvodu jeho velikosti a váhy bylo třeba jej fixovat pomocí trámků, které mi ochotně zapůjčil Petr Černý. Odstranění trámků a dokončení instalace proběhlo  21. 8. 2022.  Následně jsem se s paní starostkou dohodl, že mohu do blízkosti kříže umístit lípu. Tu jsem měl zasazenou ve velkém květináči již deset let před domem a bylo nutné jí dát více prostoru. Lípu jsem  8. 9. zasadil se svým bratrem Martinem a jeho dcerou Terezkou.

Křížek byl slavnostně požehnán v neděli 2. října 2022.

Jsem nesmírně rád, že jsem mohl být znovu součástí malého příběhu, návratu drobné památky do krajiny. Je to drobný střípek do mozaiky nádherné krajiny a také návrat ke kulturním kořenům, i přestože byla v určité době snaha tyto vazby přetrhat a zničit. K obci Suchomasty nás váže část rodinné historie. O to víc mne zdejší instalace těší. Tento kříž už je třetí poblíž obce Borek. Velký dík patří všem, kteří mi byli s instalací nápomocni. V neposlední řadě děkuji i paní starostce Ivě Kinclové za vstřícný postoj. Děkuji též své milované manželce, rodině i ostatním přátelům, díky nimž mám možnost sdílet radost ze svého neobvyklého koníčku.

Renovaci stejně jako všechny ostatní jsem financoval z vlastních zdrojů a opravu provedl bez nároku na finanční odměnu.  

 

Na kříži byly provedeny tyto práce:

  • odstranění hrubých nečistot
  • obroušení drátěným kotoučem
  • pískování
  • ruční dočištění kříže a postavy Krista
  • doplnění a očištění tabulky, taktéž broušení a pískování
  • odvrtání, vyřezání závitů a osazení Krista a anděla nerezovým čepem
  • vybroušení pro následné svaření
  • svaření
  • opálení postavy anděla
  • čištění, broušení a pískování anděla
  • výroba chybějícího křídla a svaření
  • spasování a svaření nohou postavy Krista
  • nátěr kříže, Krista, anděla a tabulky základní a povrchovou barvou
  • stříbření detailů na kříži, tabulce a postavách
  • vytvoření nápisu na tabulku
  • osazení na místo

 

 

Práce na podstavci:

 

  • odvoz z hořovického hřbitova
  • odstranění zalomené patky původního kříže
  • dovezení a osazení na místo