Jdi na obsah Jdi na menu
 


Pancnerův křížek 2015

p1130101webovky.jpgDne 9. 8. 2015 byl znovu osazen křížek u obce Broumy  (Pancnerovic křížek)

GPS: 49.9650194N, 13.8556906E 

Fotografie ve fotogalerii tady.

Nápad umístit kříž právě do tohoto místa vznikl náhodou při projíždění zdejší krajinou, kde jsem si povšiml nádherného místa čtyř mohutných lip a kamenného podstavce s torzem patky kříže. Z pohnutky k umístění byl jen krok k realizaci.

Kříž jsem měl již od dubna nahrubo opálen, abych jej zbavil velkého nánosu barev, bylo tedy nutné ještě na kříži provést následující úkony:

  • odstrojení, odstranění zarezlých šroubů

  • obroušení a očištění celého kříže

  • nátěr základní a povrchové barvy

  • úprava a obroušení tabulky, osazení nerezovým šroubem

  • upravení svatozáře a osazení nerezovým šroubem

  • obroušení postavy Krista a osazení novým nerezovým šroubem

  • nátěr postavy základní a povrchovou barvou

  • taktéž nátěr tabulky

  • stříbření svatozáře a postav na kříži

  • napsání nápisu na tabulce a kompletace kříže

  • vysekání původní patky z kamene

  • osazení na původní místo

Na tomto místě je kříž historicky doložen (dle map) již od roku 1840 a vydržel zde až do pohnutých padesátých let, kdy byl zničen. Přikládám výňatek z Broumovského zpravodaje č. 3 z 2014, kde se o kříži zmiňuje místní kronikář Karel Vais st., který dokládá zničení kříže v roce 1957.

Následuje přepis článku s vyznačením, o jaký kříž se jedná. Text jsem si dovolil zkrátit.
Popis a různé události v obci:
V ohybu silnice u čp. 4 stojí kříž Kučerův. Na návsi proti čp. 65 mezi čtyřmi stávajícími lipami byl kříž. O velikonočních svátcích k němu putovala mládež s klepačkami přes celou obec aby se u něho modlila.
Na louce při silnici vedoucí z Broum ke Karlovu pod 4 mi lipami, tam, kde se schází potok tekoucí ze žlábků s potokem od Karlova stál železný kříž. Říká se tam u Pancnerovic křížku. Po cestě k „Vartě“ směrem na Hudlice, kde končil broumský katastr a byl přechod přes silnici vedoucí z Kublova na Karlov stál kříž zvaný Krčmářův. Po této cestě byly ještě dva kříže a to Šímovic a Perglerovic (tesařovic). Všechny kříže až na kříž u čp. 4 byly zničeny z nenávisti k římsko-katolické církvi.
Pozn.: Text z obecní kroniky je přepisován doslova, bez korektur.
Vážení čtenáři.
Tímto zápisem, který krátce „dosáhl“ až do roku 1957, končím s výpisy z Broumské kroniky, která je uložena ve Státním okresním archivu v Berouně.
Kronikář obce: Karel Vajs st.

Zajímavostí je, že úplně původní kříž byl dle otvoru v kameni zřejmě dřevěný a na začátku dvacátého století byl nahrazen litinovým, o čemž svědčilo předělání kapsy v kameni pro fixaci kříže. Na místě jsem po vysekání původního zbytku kříže objevil pár zlomků, dle kterých se dá vyvodit, jaký kříž tu byl osazen druhotně po dřevěném.

Další zajímavostí jsou vytesaná písmena I P na podstavci a část letopočtu vzniku kříže 185? Nebo 183? (pro poškození kamene nelze zjistit celý letopočet, číslice 3 nebo 5 je necelá dolní polovina a za ní část kamene chybí). S ohledem na to, že v indikační skice stabilního katastru datované 1840 je křížek zanesen, je pravděpodobné, že křížek byl zřízen mezi 1830 a 1839.

Křížek pro osazení jsem získal odkupem od správce nedalekého hřbitova.  Pochází ze zrušeného hrobového místa.  Mrzí mne, když z české krajiny mizí křížky, které byly vždy její součástí. Toto je už desátý křížek, který jsem na vlastní náklady zrekonstruoval a osadil. Myslím, že křížky tvořily po staletí malebný krajinářský prvek, který stojí za to chránit.

Pavel Hobza

josef-panzner-nar.-2.5.1814-janu-panznerovi-sousedu-z-broum-5-a-marii-rozene-sulove.jpg

Pancnerův křížek nechal zřídit buď rychtář a sedlák v Broumech č. 5 Jan Pancner (nebo chcete-li Panzner), nebo jeho syn Josef. Nemáme o tom žádnou písemnou zprávu, vycházím z analýzy matrik narozených, oddaných a zemřelých. Jan se narodil r. 1784 v Broumech č. 5 a měl dva syny a čtyři dcery. První chlapec zemřel jako děcko, takže statek zdědil  zmíněný syn Josef, který sestry zřejmě vyplatil.

Josef se narodil 2.4.1814, oženil se 6.9.1836 s Rozárkou Merhoutovou, dcerou sedláka ve Zdicích. Nepátral jsem v knihách, jestli otec převedl grunt na synka hned při svatbě (kdy otci bylo 52 a synkovi 23), asi ano. Každopádně r. 1840 už katastr uvádí jako majitele syna Josefa. Z katastru se také dozvídáme, že pozemek, na kterém nyní křížek stojí, byl součástí Josefova majetku.

Josefovi a Růženě se narodilo devět dětí. První synek Jan se jim narodil r. 1837 a zemřel šestiletý, druhý Jan zemřel pětiměsíční. Syn František zemřel na tyfus r. 1868, tři roky po své svatbě. Nepodařilo se mi najít, kdy Josef zemřel, ale podle zápisu v matrice byl při úmrtí své ženy Růženy ještě naživu a to mu bylo 75 let. 
Snažil jsem se dopátrat, proč vlastně Jan nebo Josef Pancnerové ten křížek pořídili. Nenašel jsem pro tu dobu žádné významné tragické události v rodině. Počet dětí v Josefově rodině i jejich úmrtnost jsou na tu dobu relativně běžné. Jan a jeho žena zemřeli až později, ve věku 75 a 79 let.

Vychází mi z toho, že křížek buď osadil otec Jan při synově svatbě 1837, anebo křížek zřídili mimo tuto událost prostě k větší cti a chvále Boží.

poloha-pancnerova-krizku.jpgPokud jde o přesné umístění křížku, všechny katastrální mapy od r. 1840 až do r. 1952 ho zachycují u stejné křižovatky, ale asi o 73m dál směrem k severovýchodu, než Pavel našel torzo podstavce. Je možné, že na původním místě byl dožilý starý kříž, možná dřevěný a Jan nebo Josef nechali udělat nový o kus dál. Nebo císařští geodeti udělali r. 1840 chybu a všichni další ji přejali, až ti v r. 1952 byli pečlivější. Anebo někdo kříž z nějakých důvodů přemístil a pak bych se ptal, kdy byly zasazeny ty čtyři lípy u křížku.

K. Pašek