Jdi na obsah Jdi na menu
 


Křížek u Bítova 2014

p5110201.jpg

Dne 10.4.2014 byl obnoven křížek mezi Bítovem a Suchomastskými nádržemi

GPS: 49°55'53.802"N, 14°3'6.306"E 

Fotografie ve fotogalerii tady

 
Práce provedené při rekonstrukci kříže:
Obroušení nánosů malty
Zaleštění
Vyčištění kyselinou chlorovodíkovou
Očištění patky původního kříže
Osazení na původní místo
Celková úprava okolí.
 
Pohnutky, jež mne vedly k osazení křížku:
Kříž jsem zakoupil a neměl ještě vyhlédnuté vhodné místo k osazení. Shodou okolností jsem se zabýval historií Suchomastských nádrží, Sýkorova mlýna a dostala se mi do rukou ofocená katastrální mapa, kde byl roku 1840 zakreslen kříž. A tak jsme se s rodinou rozhodli najít místo, kde původně stával. Udělali jsme si tedy výlet a při té příležitosti skutečně nalezli v ohybu cesty na vyvýšeném místě zarostlou patku původního kříže.
Následující týden jsem s manželkou v sobotu vyrazil na první pracovní akci, při které jsme odházeli shnilé seno, udělali prořez náletů okolo patky a kříž osadily. V neděli 11.5.2014. Jsme už vyrazili v plném počtu všech členů rodiny a jali se upravit okolí kříže. Prořez suchých kmenů akátů, vybudování 2 schodů ke kříži osazení kytičky a celkové úpravy okolí. Zajímavostí tohoto místa kříže je nejen jeho stáří, ale i samotný sokl, který stojí na dvou mlýnských kamenech. I pro to jsem jako část jednoho schodu použil segment mlýnského kamene z naší zahrady.
Myslím, že se dílo velice povedlo a bude přinášet náhodným okolojdoucím poutníkům radost. Tento je v pořadí 8 křížek, který jsme na vlastní náklady zrekonstruovali, a znovu osadili.  
Děkuji tímto všem, kteří mi poskytli možnost, tento kříž vrátit do krajiny.