Jdi na obsah Jdi na menu
 


Lísek Hudlice 2020

Dne 10. 5. 2020 byl osazen opravený křížek na staré křižovatce k osadě Lísek

 Fotografie ve fotogalerii tady.
GPS:  49.9670447N, 13.9930656E

lisek-hudlice--67-.jpg

Náhoda tomu chtěla, že mi na začátku března volala rodinná přítelkyně Lidmila.  Ptala se mě, jestli neplánuji osadit kříž u Pejpiny na staré křižovatce. Na křížek ji před časem upozornil pan Jiří Zýma z Berouna (člen Fotoklubu Beroun). Odpověděl jsem, že o podstavci vím, ale na místě je už několik desetiletí k soklu připevněn jednoduchý dřevěný kříž z trámů. Plánoval 
jsem časem osazení, až dřevěný kříž doslouží…
V polovině dubna jsem jel touto cestou a zjistil, že dřevěný kříž leží na zemi s ulomeným ramenem. Letmým pohledem jsem zjistil napadení dřevomorkou. Při následné práci s vysekáváním zlomené patky původního litinového kříže jsem se dozvěděl od místní obyvatelky, že na kříž někdo pravděpodobně vylezl, chytl se ho a poničil. Mým záměrem osadit tady kříž litinový byla nadšená. Podporu v tom jsem naštěstí našel i u starosty Hudlic, pana Pavla Hubeného, který dokonce nabídl i případnou pomoc. Potěšilo mě to, protože kříž leží na pozemcích obce.  
Nejdříve jsem opravil samotný podstavec. Ten byl vertikálně puklý a reálně hrozilo jeho rozlomení po celé délce. Přistoupil jsem nejprve k vytmelení puklin, následně jejich vylití epoxidem. Posléze jsem kámen natřel konsolidačním přípravkem, poupravil jeho zvětralý vrch a stáhl jsem ho nerezovými obručemi. Následoval výběr kříže k renovaci. Vybral jsem větší kříž, který jsem zakoupil od člověka z Vysočiny. Ten jej získal od technických služeb ze zrušeného hrobu. Kříž jsem koupil za cenu šrotu, čemuž odpovídal i jeho stav. Před dávnou dobou jej někdo po celkovém rozlámání kovářsky opravil. Byl snýtován k ploché oceli, která ve spodní části byla silně degradována plátovou rzí. Kříž zřejmě někde dlouho ležel. Chyběl na něm korpus, tabulka v horní č
ásti i nápis INRI. Ve středu kříže kus zcela chyběl. Kříž byl holý. Pouze v zadní části měl poničenou svatozář a ve spodní části zůstala popraskaná plastika andělů. Po demontáži podpěry zbyla jen hromada zkorodované litiny. Z jiných fragmentů křížů jsem doplnil korpus Krista, tabulku i nápis INRI. 
Následně všechny části kříže a doplňků byly opáleny v ohni, čímž se odstranily zbytky barev. Poté následovalo očištění, pískování, výroba dílů, které chyběly, a svaření. Pak bylo potřeba vyrobit zadní nerezovou podpěru, protože na kříži byla ulomená i patka k osazení. Dále následovalo odvrtání a výměna upevňovacích komponentů za nerezové, nátěry, stříbření a kompletace. Rozhodl jsem se do spodní části nevracet plastiku andělů ze dvou důvodů: nevešla by se spolu s tabulkou a takto více vynikne pěkný tvar kříže v dolní části. 
Poměrně náročná oprava kříže probíhala v několika etapách, ale byla korunována jeho osazením za pěkného počasí. Znovu vzhlíží do krajiny litinový kříž, úžasný doklad zručnosti a umu našich předků. Radost z této instalace je o to větší, že je v krajině, která se nachází v blízkosti Berouna. Těší mě, že mohu něco udělat pro kraj, ve kterém je mi dáno žít. 
       Snažil jsem se o minulosti původního kříže u Lísku něco zjistit, ale krom pár fotografií z doby nedávné jsem bohužel nic nenašel. Časem možná něco zjistím a doplním informace na stránky.
Děkuji tímto zejména své manželce, která mi můj koníček toleruje a sdílí mé nadšení. Také mí synové začínají být pomocníky při instalacích. Chtěl bych i poděkovat T. Vachnovi za výrobu šablon, také kamarádovi K. Paškovi za to, že se ujmul správy mých stránek kriz.estranky.cz, na kterých je prezentována má práce. V neposlední řadě také Lidmile Fričové za inspiraci k práci i za korekturu textů. Také díky nim mohl být tento renovovaný kříž navrácen na své místo. Tato renovace stejně jako všechny předchozí, které můžete shlédnout v galerii na stránkách, byla financována výhradně z vlastních zdrojů.
 
O opravě kříže si můžete přečíst také v Berounském katolickém zpravodaji.
 
Na kříži byly provedeny tyto úkony:
Demontáž původní nýtované a plátované výztuhy 
Opálení všech částí kříže
Čištění drátěným kotoučem
Opískování
Odstranění původních upínacích šroubů v nápisu INRI, středu kříže, 
Krista a tabulky
Odvrtání, vyřezání nových závitů a osazení nerezovými šrouby
Výroba nových paprsků z litiny
Výroba části k doplnění chybějícího středu kříže
Příprava hlubokých V – výbrusů pro sváry 
Svaření kříže a ostatních litinových dílů
Výroba zadní nerezové výztuhy 
Nátěr všech komponentů základní barvou 
Nátěr všech komponentů povrchovou barvou 
Stříbření Krista, svatozáře, části kříže 
Zvýraznění nápisu INRI a lemu tabulky stříbřenkou
Zhotovení nápisu na tabulku dle dodané předlohy
Kompletace kříže (montáž nerezovým spojovacím materiálem)
Osazení do připraveného podstavce
 
Práce vykonané na podstavci:
Vysekání původní zalomené patky
Odstranění mechů a lišejníků 
Vytmelení prasklin a vylití epoxidem
Napuštění soklu konsolidačním přípravkem
Výroba a osazení nerezových obručí
Přesunutí, srovnání a podbetonování podstavce