Jdi na obsah Jdi na menu
 


Běleč II. 2021

Renovace křížku Běleč 
 
Dne 24. 10. 2021 byl osazen opravený křížek na staré křižovatce v Bělči směrem na Zadní Třebáň
Fotografie v galerii tady
GPS souřadnice:  Loc: 49.9122506N, 14.1796181E
 
belec-ii-a--7-.jpgNáhoda tomu chtěla, že jsem se dostal k renovaci a znovuosazení kříže v obci Běleč. Shodou okolností je to poblíž místa – odbočky z hlavní silnice na Běleč, kde jsem osazoval „ svůj “ první kříž  v roce 2003. A to byl vlastně i spouštěcí impulz pro následnou akci v centru obce.  
V říjnu 2021mne kontaktovala mailem místní obyvatelka Bělče, že kříž u odbočky na Běleč je vážně poškozen a někdo jej rozlámal. Zjistil jsem, že škoda byla způsobena žací lištou při vysekávání krajnic cest. Kříž jsem opravil a znovu osadil. Viz také zde.
Dále jsem začal bádat ve starých mapách, kde byly v Bělči v minulosti umístěny další kříže. A ejhle – již na prvním vojenském mapování z roku 1760 byly v obci kříže rovnou tři.  Jeden z křížů je zachycen na vojenském mapování ještě v roce 1952, a tak mne napadlo, že by si na něj mohl ještě někdo vzpomenout a blíže ho lokalizovat. Za pomoci starousedlíků se nám podařilo lokalizovat místo kříže z nedávné minulosti. Byl prý dřevěný a od křižovatky vzdálen do svahu (zřejmě v minulosti přesunut). Toto místo jsem pro instalaci však zavrhl, protože v současnosti je stíněné betonovým sloupem a cedulí.  Nebyl by tudíž ve svahu ani vidět. Vytipoval jsem pro umístění náběh svahu v zatáčce. Přibližně v tomto místě byl podle map i původně umístěn. Doma jsem místo porovnal v Nahlížení do katastru a zjistil jsem, že majitelem pozemku je městys Liteň. Ještě večer jsem napsal mail panu starostovi Filipu Kaštánkovi o svém záměru a informoval ho o zjištěných skutečnostech. K mému velkému potěšení mi druhý den odepsal, že proti záměru nemá námitky, a já jsem začal uvažovat o možnostech instalace. 
Instalaci jsem původně naplánoval na jaro 2022. Na liteňském hřbitově u zrušeného hrobu jsem našel rozlámaný kříž, který by byl vhodný k instalaci. Přišlo mi i příhodné, aby byl zachován v rámci katastru obce a neskončil ve sběrných surovinách, tak jak se to bohužel často stává. Ani s tímto záměrem neměl pan starosta problém, a tak jsem kříž jel vyzvednout ve středu a rovnou se dal do renovace. U kříže chyběl střední díl o délce cca 30cm, a proto nebylo možné přidat tabulku s textem, což vzhledem k proporcím a druhé postavě na kříži nevadí. 
belec-ii--2-.jpgV sobotu jsem dokončil poslední zdobení kříže a renovaci podstavce, který jsem opravoval již v průběhu léta. Zbyl mi po poslední instalaci na berounském hřbitově. Podstavec byl ve velmi špatném stavu, více než polovina horní části chyběla. Jeho oprava byla poměrně náročná, ale pro jeho pěkný secesní tvar jsem jej hodlal opravit a zachovat pro další instalaci.  
V neděli 24. 10. 2021 jsem spolu se svými syny naložil všechny potřebné věci k instalaci a vyrazili jsme směrem na Běleč. Byl nádherný podzimní sluncem prozářený den a nám šla práce pěkně od ruky. Bylo třeba vyřezat náletové dřeviny a připravit lože pro podstavec. Ten je nyní podbetonován a osazen do svahu. Poblíž místa instalace jsme nalezli kus rozlomeného mlýnského kamene a využili jej jako schod před podstavec. Následně jsme osadili kříž a upravili okolí. Za necelé dvě hodiny bylo hotovo a my jsme s dobrým pocitem odjížděli k domovu. 
Litinový kříž je úžasný doklad zručnosti a umu našich předků, znovu shlíží do krajiny. Litinové kříže patří k drobným památkám i ke kulturní krajině okolo nás. Velký dík náleží, jak jsem již zmínil, panu starostovi, který svým kladným přístupem umožnil tuto akci provést. Jsem tomu rád i proto, že každá instalace v místě původního zničeného kříže je omluvou a satisfakcí našim předkům.
       Snažil jsem se o minulosti původního kříže něco zjistit, ale bohužel jsem zatím nic nenašel. Časem možná nějakou informaci doplním na své stránky. 
Poděkování patří také mé manželce, která mi můj koníček toleruje a sdílí mé nadšení. Také synové začínají být pomocníky při instalacích. Chtěl bych poděkovat i Lidmile Fričové za inspiraci ke konání i za korekturu textů.
I díky nim mohl být tento renovovaný kříž navrácen na své místo. Tato renovace stejně jako všechny předchozí, které si můžete prohlédnout v galerii na stránkách, byla financována výhradně z vlastních zdrojů.
 
 
Na kříži byly provedeny tyto úkony:
 
Demontáž Krista a spodní postavy
Čištění drátěným kotoučem
Opískování
Odstranění původního upínacího šroubu Krista a postavy
Odvrtání, vyřezání nových závitů a osazení nerezovými šrouby
Příprava hlubokých V – výbrusů pro sváry 
Svaření kříže 
Nátěr všech komponentů základní barvou 
Nátěr všech komponentů povrchovou barvou 
Stříbření Krista a části kříže 
Zvýraznění nápisu INRI 
Kompletace kříže (montáž nerezovým spojovacím materiálem)
Osazení do připraveného podstavce
 
Práce vykonané na podstavci:
 
Vyvrtání a osazení nerezových trnů
Vyrobení potřebné formy k dotvarování horní části  
Dolití podstavce betonovou směsí
Dobroušení do potřebného tvaru
Očištění od původních barev
Napuštění soklu konsolidačním přípravkem
Natření speciální barvou
Doprava, srovnání a podbetonování podstavce