Jdi na obsah Jdi na menu
 


Hudlický vrch 2012

 

GPS 49.9744917N, 13.9528661E      Fotografie ve fotoalbu tady

Pohádka o Hudlickém vrchup7050098.jpg

Bylo nebylo, nedaleko Berouna v Křivoklátském hvozdu se jednou dva tatínci vypravili se svými robátky do lesa, aby našli prastarý šutr schovaný v lese. Šli cestou necestou, stoupali stále výš a výš, až došli k Hudlickému vrchu. A tu nedaleko od skalky bylo mnoho křovin, roští a houští. Po dlouhém hledání jej objevili schovaný právě za tou malou borovičkou. Nebyl to šutr ledajaký, byl to podstavec starodávného kříže. V kraji se traduje, že tu bývala významná křižovatka mezi obcemi a horníci tu mívali slavné poutě na svatého Prokopa. Fürstenberkové tu prý rozdávali polévku a pořádali divadelní představení….p9170226.jpg

A dnes? Nic. Není to škoda? Je. A tak se vrátili domů. Jeden dřevo koupil a kříž zhotovil, druhý svatozář přidal, jen se novotou skvěla. Jenže jak kříž ten, obrovský a těžký, na vrchol dostat? No snad přátelé nám pomohou.

A stalo se. Zanedlouho šest siláků se sešlo, pořádní skauti to byli! Kříž ten vzali a na pouť k vrchu Hudlickému se s ním vydali. Byla to cesta dlouhá, břímě těžké. Nakonec zdárně na vrchol dorazili. Podstavec bylo ponejprv třeba opravit, železem stáhnout. 

dscn6834.jpg

A pak - hej rup - a kříž se již zvedá, k nebi míří a již na svém místě stojí. Jako by tu odedávna hleděl do kraje.

Ale co to, houštin a křoví je tu stále tolik, že ani vidět není. Nu což, sekerenku vzali, do živého mlází ťali a už je místo k nepoznání. V malém hájku krásné místo k rozjímání zve. Tu mládenci shledali, že je to dobré. Práci si pochválili, fotečky urobili a k domovu se vydali. dscn6852.jpg

A kříž tam stál a stál….  ale to nebyl konec! Na jaře, kdy vše se zelená a pučí, bude se konat znovu slavná pouť! Tak jako za starých časů.

Kříž byl slavnostně požehnán v sobotu 19. května 2012.