Jdi na obsah Jdi na menu
 


Křížek u Hřebečník 2015

Osazení křížku u obce Hřebečníky
Dne 6. 9. 2015 byl znovu osazen křížek u obce  Hřebečníky.
GPS:  49.9934922N, 13.7484164E                    
Fotografie ve fotogalerii tady

p1130134.jpgNápad znovu osadit kříž právě na tomto místě vznikl náhodou při projíždění zdejší krajinou, kde si bratr povšiml na kraji pole sloupu - kamenného podstavce s torzem kříže. Dal mi o tom vědět a společně jsme se byli na místo znovu podívat. Rozhodl jsem se na místě, že stojí za to kříž v poli obnovit.
Zlomený nekompletní kříž, pro osazení jsem koupil z inzerátu od člověka, který jej vykoupil ze sběrných surovin. Na kříži jsem provedl následující úkony:
- Odstrojení, odstranění zarezlých šroubů
- Obroušení a očištění celého kříže
- Nátěr základní a povrchové barvy
- Obroušení postavy Krista a osazení novým nerezovým šroubem
- Nátěr postavy základní a povrchovou barvou
- Stříbření postavy na kříži, nápisu a ozdob
- Vysekání původní části kříže z kamene
-
Osazení na původní místo
Na tomto místě je kříž historicky doložen (dle map minimálně ) již od roku 1860. Kdy byl kříž zničen mi není bohužel známo. V tomto krásném kameni se jedná o třetí až čtvrté osazení. Zjištěno při vysekávání zbytku kříže, tento byl z druhotně použitého zlomeného ( nekompletního kříže ).  Pod zlomkem z kříže se nacházel další kus ještě staršího kříže a ani u tohoto se nedomnívám, že by se jednalo o patku. 
Kříž jsme osadili s bratrem v neděli 6.9.2015 Za velmi větrného počasí. Je fixován v kapse maltovo-cementovou kaší a klínovými kameny.
p1130494.jpgMrzí mne, když z české krajiny mizí křížky, které byly vždy její součástí. Toto je již 11. křížek, jež jsem na vlastní náklady zrekonstruoval a osadil. Myslím, že tyto drobné památky tvořily po staletí malebný krajinářský prvek, který stojí za to chránit. Snažím se do činnosti zainteresovat i své potomky, aby měli vztah jak ke krajině, tak i ke kořenům naší kultury a úctu k minulým generacím. Děkuji tímto, zejména své manželce a rodině i ostatním, kteří sdílí mé nadšení a díky nimž jsem měl možnost tento kříž vrátit do krajiny.