Jdi na obsah Jdi na menu
 


Křížek Hlohovice 2018

Dne 22. 4. 2018 byl obnoven křížek na staré křižovatce u obce Hlohovice.

GPS: 49.8956261N, 13.6456311E

Fotografie ve fotogalerii tady.

p1200199.jpg

Tento kříž jsem zakoupil nekompletní a poškozený od člověka z Písku v roce 2017. Měl jej doma již dlouho a bylo mu líto ho vyhodit do starého železa. Ze svých zásob jsem k němu přidal tabulku a korpus Krista.

Na kříži byly provedeny tyto práce:
obroušení celého kříže
svaření kříže
nátěr základní a povrchovou barvou
obroušení tabulky
obroušení postavy Krista a osazení novým nerezovým šroubem
nátěr postavy základní a povrchovou barvou
taktéž nátěr tabulky 
nápis na tabulce a kompletace kříže
vysekání patky původního kříže z podstavce 
očištění podstavce původního kříže
srovnání podkladu kamene a přibetonování kamene k podkladu
ošetření kamene zpevňovacím nátěrem a nátěr vápenným mlékem 
celková úprava okolí
Vždy, když mám nový kříž, rozhoduji se pro jeho umístění do krajiny. U tohoto kříže jsem dlouho zvažoval, kam by bylo nejvhodnější jej osadit. Lokalitu pro něj jsme objevili náhodou v létě 2017 při výletu s rodinou, kdy jsem zahlédl v poli velmi krásné vzrostlé kaštany a pod nimi se válel na zemi pískovcový sokl. Na tomto místě je kříž i zakreslen ve druhém vojenském mapování (z r. 1850). Zřejmě byl však na tomto místě o mnoho dříve.  Stával v místě bývalé cesty.hlohovice-2-voj.map.jpg
Následovala renovace kříže, znovu výlet a obhlídka celé lokality. Sokl byl vyroben z nepříliš kvalitního pískovce. Zvažoval jsem i jeho nahrazení, ale vzhledem k zachování původnosti bylo rozhodnuto jej využít, zpevnit a ponechat v autentickém stavu, neboť poukazuje svým tvarem na barokní styl. 
V soklu byl původně osazen kříž pískovcový z tmavého červeného pískovce. Tento byl ale již minimálně druhotně osazen dle znaků spasování a použití cementu ke spojení. 
 Vše bylo připraveno a zbývalo jen vyčkat na pěkné počasí a naplánovat renovaci. Ten den nastal 22. dubna 2018, kdy jsme spolu s celou rodinou vyrazili na místo. První činností byl úklid okolí kříže a prořez větví s likvidací náletových dřevin. Původní zbytek kříže bylo nutné z kamene odstranit, celý podstavec očistit od mechů a řas, natřít penetračním přípravkem. Poté byla ze zbytku kamenného kříže vyrobena zadní strana kapsy v soklu. Pro umístění podstavce bylo nutné vyhloubit a srovnat místo. Při této činnosti jsme narazili na původní cihelný základ. Podstavec byl k podkladu přibetonován a srovnán. 
Kříž byl zajištěn zalitým roztaveným olovem, zbytek kapsy doplněn vápenocementovou kaší s kameny pro upevnění. Nakonec byl podstavec ještě natřen vápenným mlékem – pro zpevnění a zamezení uchycení řas.
 
Myslím, že se dílo podařilo a bude přinášet místním i náhodným kolemjdoucím radost. Tento je v pořadí 15. křížek, který jsme na vlastní náklady zrekonstruovali a znovu osadili. Do této činnosti se snažím angažovat i své syny, aby si vybudovali vztah k naší krásné, kulturně historické krajině.
Děkuji tímto všem, kteří mi poskytli možnost tento kříž vrátit do krajiny.