Jdi na obsah Jdi na menu
 


Plasnice v Orl. horách

Dne 17. 6. 2021 byl osazen renovovaný kříž do podstavce v Plasnicích
v Orlických horách. 
 
Fotografie v galerii tady
GPS souřadnice: Loc: 50.3229200N, 16.3166264E
 
plasnice-a--11-.jpgO osazení kříže do prázdného podstavce po původní soše jsem byl požádán  panem Markem Feuermannem, majitelem pozemku, na kterém se podstavec nachází. Oslovil mne mailem 25. 4. 2021 a od té doby začala naše komunikace a vyjasňování si představ o budoucím osazení. Pan Marek nafotil podstavec ze všech úhlů a mně bylo jasné, že se v minulosti na podstavci žádný litinový kříž nenalézal, nýbrž byl osazen nejspíše pískovcovou sochou světce či Krista na kříži a v rozích podstavce se nalézaly další sošky, a to buď andělé, či svatí. Bylo mi jasné, že nejlepší by bylo znovu ho osadit sochou z pískovce, ale také jsem si uvědomil, že by to bylo zcela mimo finanční možnosti pana Marka. Podstavec je z kvalitního pískovce, ostatně tak jako jiné v Orlických horách, a představuje hodnotnou kamenickou práci. Za dobu své existence nese minimální znaky eroze a poškození. O minulosti původní skulptury zatím nic nevíme, ale do budoucna možná budou zvýrazněny německé nápisy na podstavci a budou moci být doplněny i informace, co vedlo původní německé obyvatele ke vztyčení svatého sousoší. Jediná zatím čitelná informace je o datu vztyčení tohoto monumentu, a to byl rok 1915. Nechali ho vybudovat František a Františka Gruthovi. Zdejší krajina si prošla velmi turbulentním vývojem. Již od dob pobídek vrchnosti k osídlení zdejší nehostinné krajiny, a to převážně německým obyvatelstvem, přes strasti první a druhé světové války až po vysídlení původního obyvatelstva. Osídlení nového, které těžko mohlo navázat na kulturní a společenské tradice. Ostatně v době budovatelské se budovalo pramálo, ale o to více se ničilo. 
Demontáž a odvezení původní sochy rozhodně proběhlo po odsunu původního obyvatelstva. Buď hned po válce, nebo (a to pravděpodobněji) v bouřlivých devadesátých letech dvacátého století, kdy pod rouškou rodící se svobody různé kriminální živly většinou na objednávku ze zahraničí neváhaly drancovat kulturní památky, kapličky, kostely i boží muka.  V Orlických horách jsem našel několik podstavců, kde byl z tohoto důvodu druhotně osazen litinový kříž. plasnice--8-.jpg
Dohodli jsme se tedy, že i zde bude osazen podstavec křížem. Na fotografiích bylo vidět, jak byla původní socha osazena. Uprostřed podstavce zbyl kovový trn.  V rozích důlky, kde byly umístěny menší sošky, a z čela otvor po kovářském prvku na nesení lampičky. Rozhodl jsem se pro neinvazivní osazení kříže. 
Dal jsem na výběr panu Markovi, který kříž by si na podstavci představoval, a ten jsem začal připravovat na renovaci.  Tento kříž pochází ze Šumavy, která na tom byla historicky velmi podobně. Nalezli jej při výkopových pracích hoši s detektorem a nevěděli, co s ním dále. Na místě, kde jej nalezli, byl již jiný kříž. Slíbil jsem jim, že pokud mi jej poskytnou, pokusím se ho vrátit do krajiny. Sám toto počínání (drancování s detektorem bez vztahu ke krajině a místu) příliš nepodporuji a snažil jsem se jim vysvětlit důsledky ztráty historického významu. Místní obyvatelé však nejevili žádný zájem o návrat kříže do původní krajiny a ani druhý kříž (značně zkorodovaný) nechtěli opravit. 
Tak jsem se kříž rozhodl umístit jinam. Symbolicky se do pohraničí vrátil, i když pohledem do mapy velmi vzdáleně, myšlenkou však velmi blízko. 
Kříž byl značně zkorodovaný a zlomený. Bylo potřeba jej kompletně opravit.
 
Na kříži byly provedeny tyto práce: 
odstranění hrubých nečistot
opálení
obroušení drátěným kotoučem
opískování na čistou litinu
odříznutí nevyhovující upevňovací patky 
výroba nové patky s otvorem 
svaření kříže a přivaření nové patky
nátěr kříže základní a povrchovou barvou
stříbření detailů na kříži a korpusu 
výroba dvou ozdobných prvků a závěsu pro lampičku
odvoz a osazení na místo
 
Domluvil jsem se s panem Markem, které přípravné práce má provést. 
Očistil podstavec a dal se do nátěru ohrádky okolo podstavce. Vyjeli jsme s manželkou za horkého počasí směr Orlické hory ve čtvrtek odpoledne. Po příjezdu na místo jsem se dal do díla. Jak jsem již napsal, k osazení došlo bez zásahu do původního podstavce. Kříž byl navlečen a upevněn na trn, který se v podstavci nalézal. V budoucnu, pokud by se někdo rozhodl kříž nahradit sochou, by toto neměl být větší problém. Zbývalo upevnit ozdobné prvky a závěs na lampičku.
Nakonec jsem pověsil novou lampičku a zapálil v ní svíci. Kdo ví, po jak dlouhé době tam zase hořela…  Celé osazení netrvalo déle než hodinu a my jsme se mohli kochat zdejší nádhernou krajinou. 
Jsem rád, že jsem mohl umístit kříž na tak nádherném místě, a velmi si vážím lidí, jako je pan Marek, který má vřelý přístup ke krajině, ve které žije. Tuto renovaci stejně jako všechny ostatní jsem financoval z vlastních zdrojů a opravu provedl zcela bez nároku na finanční odměnu. Ostatní renovace můžete shlédnout na mých stránkách /kriz.estranky.cz/
 
Děkuji tímto zejména své milované manželce, rodině i ostatním přátelům, díky nimž mám možnost sdílet radost ze svého neobvyklého koníčku.