Jdi na obsah Jdi na menu
 


Křížek Nenačovice 2018

krizek-nenacovice-2018--45-.jpgDne 26. 8. 2018 byl znovu osazen kříž na cestě k Mladinám v Nenačovicích.
Fotografie ve fotogalerii tady.
GPS: 50.0188336N, 14.1346142E

Podnět zrekonstruovat a znovu osadit kříž právě do tohoto místa jsem dostal na jaře 2018 od kamarádky a rodačky z Nenačovic Lady Bosákové.
Byl jsem se na místě podívat v dubnu a dalo mi dost práce kamenný základ kříže najít. Byl zcela překryt vegetací a jeho stav se po bližším ohledání zdál krajně neuspokojivý. Na místě se válelo torzo velmi poškozeného betonového křížku, evidentně již druhotně osazeného. Podstavec kříže byl velmi zajímavý a tak jsem už v duchu osnoval plán na jeho renovaci.
Podstavec je vyroben z vápence dle typu použitého kamene nejspíš Suchomastského. Původní kříž byl evidentně taktéž kamenný, jeho výšku odhaduji na cca 2m. V soklu byl otvor 20x20cm. Bohužel tento kamenný kříž se nedochoval. Pokud pro výrobu nebyl použit kvalitní vápenec, mohl snadno podlehnout zkáze, či padnout rukou vandala v dobách nepříliš nakloněných těmto drobným kulturním památkám.
Druhotně osazený betonový kříž byl velmi malý a proporčně nevyhovující. Předpokládám, že byl osazen před cca 50-ti lety a spolu s osazením byly na soklu provedeny záchranné práce. Sokl byl již evidentně rozpadlý a znovu lepený cementovou kaší.
Kříž k osazení jsem získal od člověka z Olomouce. Ke kříži se váže zajímavý příběh, kdy muž vyprávěl, jak k němu přišel. Na začátku osmdesátých let měli svatbu v kostelíku na Šumavě a o kostelík byl opřen poškozený kříž. Farář říkal, že ho tam někdo nedávno postavil a že netuší odkud je a pokud o něho mají zájem, mohou si jej odvézt. Původně měli záměr kříž opravit a umístit na chalupě. K tomu nikdy nedošlo a chalupu dostal syn, který tam kříž mít nechtěl.
Tak jsem jej zakoupil a zrenovoval. Zajímavostí kříže je, že nikdy nebyl použit jako funerální. Natřen byl zelenou barvou se zdobnými zlatými prvky. Zadní část kříže natřena nebyla a podle otvorů v ramenou kříže bych si tipoval, že byl umístěn na zdi nějaké kapličky. Snažil jsem se tedy dodržet původní barevné ladění kříže. Kříž jsem získal bez tabulky a tak jsem jej osadil tabulkou, kterou jsem měl ve svém depozitu náhradních dílů pro kříže.
13. 8. 2018 jsem dostal email od Lady, že starosta Nenačovic má o renovaci zájem. Dokončil jsem tedy renovaci kříže a mohl se pustit i do opravy samotného podstavce.
Nejdříve bylo potřeba na místě zlikvidovat náletové keře a přebujelou vegetaci. Poté se naskytl pohled na rozpadlý vrcholek soklu v celkově špatném stavu. Odstranil jsem mechy, řasy a lišejníky a začal s rozebíráním vrcholu podstavce, který již nebyl soudržný a v puklinách bylo možné najít mimo jiné i mraveniště.
Po celkovém očištění všech kusů bylo nutno odstranit cementovou krustu, která původně držela kusy pohromadě. Potom jsem přistoupil ke znovu spasování a slepení kusů. Následovalo dotmelení chybějících částí a dvojitá penetrace kamene pro jeho zpevnění. Poté ještě nátěr vápenným mlékem. Slepení schodu a jeho podbetonování.20180816_180247.jpg
Na soklu kříže je nápis „Tento kříž dali na památku zřídit manžele Franz a Marie Lhotak v roce páně 1865 čp. 2
V neděli 26. 8. 2018 jsme byli osadit kříž a to za pomoci mých synů a rodinné kamarádky Lidmily Fričové. Počasí nám přálo a za necelé dvě hodiny bylo hotovo.
Mé velké poděkování patří všem, kteří jsou mi při práci oporou jak morální tak faktickou. Lada dodala námět pro nápis na tabulku a kamarád Tomáš vyrobil šablonu. Nemalé díky patří i mé milované manželce, ve které mám pro mou zálibu v renovacích křížů podporu.

Na kříži byly provedeny následující úkony:
Opálení původního barevného nátěru
Obroušení opálené barvy a zkorodovaných prvků
Odbroušení částečně svařeného dílu
Znovu zavaření 
Nátěr základní a povrchovou barvou
Nátěr zdobných prvků zlatou barvou
Obroušení postavy Krista a Sv. Jana Křtitele
Osazení nerezovými šrouby
Svaření uražené ruky
Nátěr základní + povrchovou barvou
Nástřik zlatou barvou
Obroušení a nátěr tabulky
Nátěr zlatou barvou
Opatření tabulky nápisem

Mrzí mne, když z české krajiny mizí křížky, které byly vždy její součástí. Toto je už šestnáctý křížek, který jsem na vlastní náklady zrekonstruoval a osadil. Křížky tvořily po staletí malebný krajinářský prvek, který stojí za to chránit.
Snažím se do činnosti zainteresovat i své potomky, aby měli vztah ke krajině i ke kořenům naší kultury a úctu k minulým generacím.

Pavel Hobza

 

Zatím u žádného kříže, které Pavel rekonstruoval, nemáme takovou jistotu o tom, kdo a kdy křížek nechal zřídit. Snad jen drobnou výjimkou je Pancnerův křížek u Broum. Tady ale máme nápis na soklu - viz výše.
Takže zbývá se zamyslet, proč křížek manželé Lhotákovi nechali udělat a proč právě tady.
František a Marie bydleli necelých 200 metrů od křížku, v Nenačovicích č.p. 2. Dům se stejnou adresou, byť v jiné podobě, je na tom místě dodnes. František se narodil 11.11.1809 v Nenačovicích č.2, jeho otec byl havíř, dědeček havíř, druhý dědeček taky havíř. Nepodařilo se mi rozluštit, čím František byl, v matrice při narození syna je to něco jako prtentalinvalid nebo patretalinvalid - uvedeno v matrice při narození syna. Je to částečný invalida? Bylo mu v tu dobu 38 let. Marie Veronika Lhotáková rozená Smrčková se narodila 22.1.1822. Otec byl chalupník ve Svárově č. 10.jan-lhotak-syn-frantiska-a-marie-lhotakovych-nar--1-11-1847-v-nenacovicich-c--2-text.jpg
Na začátku listopadu r. 1847 se Lhotákovým narodil synek Jan a pokřtěn byl ještě téhož dne - kmotrové mlynář, učitel a šenkýř.  Honzík nicméně za dva dny umřel na slabost. Porod byl zřejmě problematický, protože Marie už další děti neměla. Bylo jí v tu dobu 25 let. 
Když nechali zřídit náš křížek, bylo Františkovi 56 a Marii 43. Už definitivně ztratila naději? 
Pokud jde o místo, tak na této křižovatce polních cest už byl zanesen křížek v císařském katastru r. 1840. Takže asi František s Marií nechali na místě staršího křížku zřídit nový. Pozemek nebyl jejich, k chalupě č. 2 vlastně nepatřily žádné pozemky.

K. Pašek

cisarsky-katastr-1840.jpg