Jdi na obsah Jdi na menu
 


Křížek Lidice 2018

Dne 25. 10. 2018 byl znovu osazen křížek v katastru obce Lidice 

p1220202.jpgGPS: 50.1386306N, 14.1809722E

Fotografie ve fotogalerii tady.

Tento kříž pro osazení jsem získal od člověka z Březnice, kde jej jeho otec v padesátých letech zachránil před likvidací sešrotováním a následně byl uložen společně s druhým křížem u něj na zahradě. Odtud jsem kříž koupil a zrenovoval pro znovuosazení. Informaci o podstavci bez kříže jsem získal od kolegy, který bydlí v Hřebči.
Na kříži jsem provedl tyto práce:
odstrojení
obroušení celého kříže
nátěr základní a povrchové barvy
obroušení postavy Krista a osazení novým nerezovým šroubem
obroušení a nátěr tabulky
zlacení a výroba nápisu
nátěr postavy základní a povrchovou barvou
osazení na původní místo
Renovace podstavce v několika fázích:
odstranění náletové vegetace
terénní práce 
vysekání původní zalomené patky z kříže
odstranění řas, mechů a hrubých nečistot kartáčem
napuštění povrchu kamene roztokem modré skalice a aktivní vápenné vody (pro zpevnění povrchu a zamezení růstu řas)
podbetonování a srovnání podstavce v terénu
obetonování + založení přírodním kamenem
přibetonování schodu
nátěr
Pohnutky vedoucí k osazení křížku 
O podstavci bez kříže jsem věděl již od jara. Oslovil jsem mailem starostku paní Veroniku Kellerovou, která celou záležitost probrala s obecním zastupitelstvem. Telefonát ze dne 15. 10. 2018 k mému potěšení potvrdil odsouhlasení záměru.  Vstřícnost zastupitelstva obce napomohla k navrácení kříže na původní místo.
Původně jsem si myslel, že bych kříž osadil až v roce 2019. Ale s myšlenkou na nadcházející 100. výročí založení Československého státu jsem si řekl, že by bylo dobré zkusit k tomuto termínu kříž osadit. Osazení kříže proběhlo odpoledne 25. 10. 2018. Bylo větrno, nepršelo ani nemrzlo. Byl osazen s nadějí, že bude sloužit k potěšení všech, kteří na něj spočinou pohledem, a bude mu přáno dlouhého trvání.
V současné době mám pocit, že lidem v České republice chybí pokora a vděk, že máme ten neskutečný dar – žít v krásné, prosperující a hlavně stabilní, bezpečné zemi. Jsem rád, že jsem mohl kříž v tuto dobu osadit na tak významné místo v našich dějinách a přispět svým malým dílem k důstojné oslavě jubilea. Snažím se do činnosti zainteresovat i své potomky, aby měli vztah jak ke krajině, tak i ke kořenům naší kultury a úctu k minulým generacím. 
Mrzí mne, když z České krajiny mizí křížky, které byly vždy její součástí. Toto je 17. křížek, který jsem na vlastní náklady zrekonstruoval a osadil. 
Děkuji tímto zejména své milované manželce, rodině i ostatním, kteří sdílí mé nadšení a díky nimž jsem měl možnost tento kříž vrátit do krajiny.