Jdi na obsah Jdi na menu
 


Kříž Borek Málkov 2021

Dne 23. 5. 2021 byl osazen opravený křížek na staré křižovatce z osady Borek směrem na Málkov 
 
Fotografie ve fotogalerii tady:
GPS souřadnice: 49.8867622N, 14.0401353E 
 
borek-malkov.jpgUž několik let jsem měl v plánu znovu osadit kříž na starou křižovatku z Borku směrem na Málkov. Neznal jsem přesné umístění původního kříže, který padl za oběť nenávisti místního občana v době minulé. S tímto záměrem jsem se asi před pěti lety svěřil místnímu hrobníkovi Petru Černému. I on o křížku věděl a říkal, že se pokusí něco konkrétního zjistit. Petr mi volal na začátku dubna, jestli ještě uvažuji o renovaci , že mají v plánu obnovení staré cesty. Bylo by moc pěkné kříž do krajiny osadit.  Prvního května jsme se sešli na místě a provedli místní šetření v krajině. Podařilo se nám porovnáním map a informací dohledat přibližné místo. Na něm jsme našli i část původního žulového podstavce. Petr si následně naši domněnku nechal potvrdit u místní pamětnice paní Jany Bláhové, která si původní kříž v krajině pamatovala. 
Po tomto zjištění jsem z katastru zjistil majitele pozemku, kterým je pan Robert Kadlec z Příbrami. Toho jsem poslal 10.5. dopise s vylíčením našeho záměru. K mému potěšení mi volal hned jak dopis dostal a nejenže se záměrem souhlasil, ale byl myšlenkou velmi nadšen. Dokonce mi nabídl i finanční příspěvek, což jsem sice odmítl, ale velice si toho vážím.  Pak  už jsem začal s přípravou na opravu a osazení kříže. 
Ten je ve své výsledné podobě poskládaný z více rozlámaných, původně k sobě nepříslušících částí, které jsem dostal darem od příznivců mé práce. Také podstavec jsem získal jako poškozený a v horní části nekompletní. 
Začal jsem prací na kříži, všechny části a doplňky jsem opálil v ohni, a odstranil tak zbytky barev. Potom následovalo očištění, pískování a svaření. Vyrobil jsem zadní nerezovou podpěru, abys ohledem na povětrnostní podmínky, které na kopci panují vyztužila litinové části. Dále jsem odvrtal a vyměnil upevňovací komponenty za nerezové, kříž natřel, postříbřil a zkompletoval.
Bylo nutné přepravit a umístit podstavec. S touto prací mi pomohl kamarád Viktor a společnými silami a za asistence Petra jsme jej osadili v úterý 18.5. Poměrně náročná oprava kříže probíhala v několika etapách a byla korunována jeho osazením za příznivého počasí v neděli 23.5. Osazení kříže se účastnila kromě mé rodiny i část místních starousedlíků v čele s Petrem. 
4poopalu.jpgLitinový kříž, úžasný doklad zručnosti a umu našich předků, znovu shlíží do krajiny. Dobrý pocit z této instalace je o to větší, že je v místě, ke kterému má naše rodina blízký vztah. 
Kříž je umístěn takřka na pomezí katastru dvou obcí, a to Suchomast a Málkova,  spadá ale již pod Málkov. Velmi mě těší, že impulz k umístění byl vyvolán místními dobrovolníky, kterým není lhostejný osud krajiny, v které žijí. Z takových instalací mám dvojnásobnou radost, protože do budoucna slibují aktivní přístup k drobným památkám i kulturní krajině okolo nás. Velký dík patří, jak jsem zmínil, panu Robertu Kadlecovi, který instalaci kříže umožnil na svém pozemku. Jsem tomu rád i proto, že každá instalace v místě původního zničeného kříže je omluvou a satisfakcí našim předkům.
       Snažil jsem se o minulosti původního kříže na Borku něco zjistit, ale bohužel jsem zatím nic nenašel. Časem tu  možná ještě nějakou informaci. 

Poděkování patří také mé manželce, která mi můj koníček toleruje a sdílí mé nadšení. Také synové začínají být pomocníky při instalacích. Chtěl bych i poděkovat T. Vachnovi za výrobu šablon nápisů, taktéž kamarádovi K. Paškovi za to, že se ujmul správy těchto stránek, kde je prezentována moje práce, a v neposlední řadě Lidmile Fričové za inspiraci ke práci i za korekturu textů. Také díky nim mohl být tento obnovený kříž vrácen na své místo. Tato renovace stejně jako všechny předchozí, které si můžete prohlédnout v galerii na stránkách, jsem financoval výhradně z vlastních zdrojů.

Na kříži byly provedeny tyto úkony:

Demontáž tabulky a Krista 
Opálení všech částí kříže
Čištění drátěným kotoučem
Opískování
Odstranění původního upínacího šroubu Krista 
Odvrtání, vyřezání nových závitů a osazení nerezovými šrouby
Příprava hlubokých V – výbrusů pro sváry 
Svaření kříže a ostatních litinových dílů
Výroba zadní nerezové výztuhy 
Nátěr všech komponentů základní barvou 
Nátěr všech komponentů povrchovou barvou 
Stříbření Krista a části kříže 
Zvýraznění nápisu INRI a lemu tabulky stříbřenkou
Zhotovení nápisu na tabulku dle předlohy
Kompletace kříže (montáž nerezovým spojovacím materiálem)
Osazení do připraveného podstavce
 
Práce vykonané na podstavci:
Odříznutí horní poškozené části
Odstranění mechů a lišejníků 
Vyvrtání a vysekání nové kapsy pro patku kříže
Napuštění soklu konsolidačním přípravkem
Doprava, srovnání a podbetonování podstavce 
Natření bílou barvou